Inspirasjonstur til norsk folkemuseum

Hver sommer drar jeg på inspirasjonstur til norsk folkemuseum på Bygdøy. Helt fra barndommen har det vært et av de fineste stedene jeg vet om. Jeg føler meg så hjemme der, blant gamle ildhus, loft og låver. Det vekker bonderomantikeren som holder til langt inne i denne urbane kroppen, og jeg finner ro her samtidig som omgivelsene inspirerer til nye design.

På en herlig solskinnsdag som i går er man dessuten omgitt av turister fra alle hjørner av verden. Jeg hørte ulike varianter av engelsk og tysk samt fransk, spansk, portugisisk og japansk. I mylderet av språk låt universelle “ooooh” og “aaaaah” av begeistring over vakre utskjærte detaljer på bygninger, nystekte lefser med smør og ikke minst den vakre stavkirken som hadde fått et nytt strøk tjære. Stemningen var fantastisk på hele området.

Sauer

Slike fine sauevenner blir en garnentusiast alltid glad for å få et glimt av!

Fjording tar pause

Her får fjordingen en liten pust i bakken.

Lefsebakst

I ildhuset bakes de deiligste lefser. Mmmmmm!

Stavkirken

Stavkirken har fått et nytt strøk tjære og ser imponerende ut.

Stavkirken

Så vakker!

Stavkirken

Detalj fra stavkirken.

Ku og kalv

Så søte!

Loft

Et vakkert loft.

Dør

Vakkert håndtverk.

Tobakkskiosken

I kiosken ble jeg stående og mimre over “gammelt” godteri.

Nå er det en spennende utstilling på museet; The Norwegian Spirit. Studenter fra Esmod rundt omkring i verken har skapt de de mener er The Norwegian Spirit. Det er Esmod Oslo og Dale of Norway som står bak utstillingen. Det er interessant å se hva designere fra ulike deler av verden har latt seg inspirere til å skape og hva de oppfatter som The Norwegian Spirit. Se bilder og presentasjon av utstillingen her.

Utstilling

The Norwegian Spirit.

Jeg var selvsagt en tur innom kunsthåndverkerne. Pottemakeriet var dessverre stengt, men sølvsmia fristet med lekre og unike smykker. Veveriet er høydepunktet på turen hvert år. Her har de godbiter man sjelden ser i andre håndarbeidsbutikker, og kunnskapsnivået på de ansatte gjør besøket her til en fryd. Her er det alltid noe nytt å lære og teknikker å få demonstrert med interessante historiske fakta servert til. Jeg liker å lære nye teknikker, og dette er det rette stedet å få hjelp, råd og inspirasjon. I fjor plukket jeg med meg en grindvev og i år skal jeg prøve meg på brikkevev.

Dagens fangst

Dagens fangst.

Festbånd

Det var klart jeg måtte ha denne boka når jeg skal prøve meg på brikkeveving! Den er vakker, inspirerende og har fine forklaringer. Jeg gleder meg til å utforske den mer og sette i gang å veve egne bånd. ISBN: 978-82-91195-33-9.

Symre

Symre er et to-tråds strikkegarn som består av 80 % mohair fra norske unggeiter og 20 % norsk lammeull.

Jeg måtte ha med meg et nøste Symre fra Telespinn hjem. Ikke bare var garnet lekkert og denne intense bringebærfargen uimotståelig, men jeg falt helt for konseptet. Telespinn er et gardsspinneri som ligger i Seljord. De foredler selv ulla fra råvare til ferdig produkt. De vasker, karder og spinner selv! De bruker økologisk spinneolje og såpe og de benytter seg ikke av kjemikalier. Jeg gleder meg til å prøvestrikke med dette garnet! Kortreist, tradisjonsrikt, lekkert og miljøvennlig. Fantastisk!

Jeg tror sannelig jeg blir nødt for å ta meg nok en tur til folkemuseet før sesongen er over, men i dag skal jeg ta med meg strikketøyet på stranda. Ha en herlig håndarbeidssommer alle sammen! 🙂

4 thoughts on “Inspirasjonstur til norsk folkemuseum

  1. Flotte bilder, og inspirerende beskrivelser. Ble spesielt interessert i Telespinn – garnet og konseptet. Hvor lenge varer sommersesongen på Folkemuseet, tro…?

    Like

Legg igjen en kommentar / Share your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s